Mark Mieras

De spelende mens, een theaterverkenning naar de biologische noodzaak van kunst

De spelende mens

Mark Mieras

 

De spelende mens gaat over de noodzaak van kunst om te kunnen overleven in een veranderende wereld. In deze geregisseerde theaterlezing sleept wetenschapsjournalist en schrijver Mark Mieras zijn publiek mee in verwondering en verbazing en laat een wereld ontstaan waarin tastbaar wordt dat we niet zonder een speelse cultuur kunnen. Niet zonder theater, dans, literatuur en beeldende kunst die mensenhersenen wendbaar, flexibel en creatief houdt.
Mieras volgt het spoor van spel en plezier terug, dwars door de dierenwereld en tot diep in ons eigen brein. Waarom spelen wij? Waarom kunnen onze hersenen het niet laten om overal muziek en choreografie in te zien?

Deze theaterlezing verbaast en bevredigt de nieuwsgierigheid maar is vooral ook een wake up call. Wanneer we in de ernst van de crisis vergeten te investeren in ‘spelen’ is het gedaan met onze flexibiliteit en overlevingskracht. Dan knakken we als ingedroogde bamboe.

De voorstelling gaat over speelsheid en is ook speels van opzet. Kleine experimenten worden op theatrale wijze verbonden met beeld, geluid en muziekfragmenten. Zo komt wetenschap en kunstbeleving ons dicht op de huid.

Mark Mieras is bekend als schrijver van bestsellers als Ben ik dat?, Liefde en Heftige Hersens!, over de hersenen en wat mensen beweegt. Steeds meer mensen kennen hem ook van zijn lezingen, die net als zijn boeken opvallen door hun beeldende kracht en engagement. Met ‘De spelende mens’ waagt hij de sprong naar het theater.

De theaterlezing is mede ontwikkeld en geregisseerd door Jos Groenier. Hij is theater en operaregisseur en vormgever. Hij ontwikkelde recent theaterproducties op het kruisvlak van muziek, beeldende kunst en theater.

Dit theateraal exposé is een must voor alle politici, leidinggevenden, onderwijsgevenden, van basisschool tot gymnasium, en iedereen die werkzaam is in de kunst of van kunst houdt, van beeldende kunst, muziek, literatuur tot podiumkunst.

Speellijst

Woensdag 24 september, Alkmaar
Vrijdag 26 september, Culemborg
Woensdag 1 oktober, Eindhoven
Maandag 6 oktober, Enschede
Donderdag 30 oktober, Almere
Vrijdag 31 oktober, Tiel
Zondag 16 november, Zwolle
Dinsdag 20 januari, Sittard
Woensdag 18 februari, Woerden
Maandag 2 februari, Purmerend
Dinsdag 28 april, Amstelveen