Professoren op het podium

Een avond over wetenschap

Professoren op het podium

Met Jan van den Berg

 

‘Wetenschap, dat is wat we doen als we níet weten wat we doen.’ (Alvaro de Rujula)

Professoren op het podium brengt de wetenschap in het theater. De opzet is simpel en staat garant voor een boeiende avond: drie topwetenschappers uit drie verschillende vakgebieden ontmoeten elkaar op het toneel. In de avontuurlijke combinatie van een talkshow, mini-colleges en film– en muziekfragmenten vertellen en verbeelden ze hun onderzoeksavonturen.

Vervolgens gaan ze met elkaar in gesprek over de zintuiglijkheid van wetenschap, over welkome fouten en onbedoelde ontdekkingen, over toekomstscenario’s en morele dilemma’s. En over mogelijke raakvlakken tussen hun uiteenlopende kennis van zaken.

Per schouwburg wordt een unieke combinatie samengesteld van wetenschappers van nabij gelegen universiteiten en landelijke prominenten als bijvoorbeeld KNAW President prof. dr. Hans Clevers.
Stel je voor: een bewegingswetenschapper, een psycholoog en een wiskundige in gesprek over intuïtie. Of: een astronoom, een theoloog en een evolutiebioloog over het begin (van alles). En wat te denken van een kunsthistoricus, een medicus en een jurist over sex & drugs & rock ‘n roll.

“Denken is van je plaats komen, de plek waar je vandaan komt met de ogen van een buitenstaander bekijken.”

Gastheer en gespreksleider is Jan van den Berg. Van den Berg is een theater- en filmmaker en ‘wetenschapsvriend’ die zich al meer dan 15 jaar lang bezighoudt met de dialoog tussen podiumkunst en wetenschap. De Exeunt Magazine (Edinburgh) schreef onlangs over hem: ‘Van den Berg is an extremely adept communicator who makes his correspondences with smart precision …’

Het theater dat besluit mee te doen met Professoren op het podium krijgt vóór maart 2014, dus voor het uitkomen van de seizoensbrochure 2014/2015, te horen om welke wetenschappers het gaat. De namen van de wetenschappers kunnen dus worden meegenomen in de seizoensbrochure.