In Borger en Buinen is alles Mammoet: zo pikt de middenstand een graantje mee van het theaterspektakel
Ondernemers uit Borger en Buinen produceren Mammoet-kaas, Mammoet-likeur, Mammoet-ijs, Oerbier en sleutelhangers.
De theatervoorstelling Mammoet, die deze zomer zeven weken lang draait op het Buinerveld, mikt op bijna 40.000 bezoekers. Een beetje ondernemer haakt daar natuurlijk op in. Hoe doen ze dat in Borger en Buinen?
Dagblad van het Noorden 08-07-2019
Mammoet-knipbeurt
Een van de eersten die naar buiten kwam met iets Mammoeterigs, was kapper Alex Eding. Hij zette een mammoet voor zijn zaak, vertelde vervolgens op sociale media dat het beest aan het verharen was en riep mensen op hun haar te doneren, oftewel te laten knippen.
Of het hem behalve aandacht wat heeft gebracht? “Persoonlijk levert het mij niet direct iets op, nee. Maar het gaat om het grotere geheel. Drenthe doet dit toch maar even. Als je ziet hoe de ondernemers erop inhaken… dat is gewoon mooi.”
Eding heeft zijn mammoet inmiddels doorverkocht aan de ondernemersvereniging. Na een verblijf op recreatiepark Hunzedal, waar het beest is opgeknapt, staat hij sinds maandagochtend op het Dorpsplein. Als selfiespot.
Kaasbank leeft zich uit: behalve mammoetkaas ook sleutelhangers en kaasplankjes.
Een van de meest fanatieke Mammoet-aanhangers is Aaltje Leusink van De Kaasbank in Borger. De mammoetkaas in haar winkel is oude kaas, verwijzend naar de oertijd waarin er nog mammoeten in Drenthe rond banjerden. Niet nieuw ontwikkeld, wel speciaal hiervoor geselecteerd.
Leusink is behoorlijk los gegaan. Zo heeft zij ook sleutelhangertjes en kaasplankjes laten maken, met mammoeten erop, en liggen er baby-mammoetjes -jong belegen kaas- in het schap.
Lunchroom De Weme, die er tegenover ligt, gaat de likeur serveren en is van plan de mammoetkaas te verwerken in een borrelplankje.
En, je bent commercieel of niet, op vertoon van hun kaartje voor de voorstelling krijgen klanten een gratis drankje bij hun menu. Alleen geldig op de dag van ‘hun’ voorstelling.
Bij ijssalon La Dolce ligt mammoetijs in de vitrine. Aanvankelijk had dit wisselende smaken, maar inmiddels heeft het een eigen recept. “Het is ijs van bosvruchten”, zegt eigenaar Vincent van Looijengoed. “Dat aten ze in de oertijd veel. Ja, vlees natuurlijk ook, maar dat is niks voor ijs. Om het ijs extra lekker te maken, hebben we er cookies doorheen gedaan.”
Mammoet-burgers in extra groot formaat
De slager brengt sinds kort mammoet-burgers aan de man, gemaakt van half-om-half-gehakt. Het predicaat ‘mammoet’ slaat hier op het formaat van de burgers. Ze wegen zo’n 170 gram. Ter vergelijk: de XXL Angus-burger weegt 120 gram en een normale burger zo’n 100 gram.
De twee bakkers in het dorp presenteren binnenkort Mammoet-brood. Bij Puur Ambacht is dat een volkorenbol, bij ’t Aole Ambacht bruin suikerbrood met rozijnen en kaneel.
Eén ding is duidelijk: het label Mammoet is hip and happening. Wat te denken van reclamezinnen die voorbijkomen zoals Mam moet nieuwe Xsensible’s (schoenenmerk, red.) of MAM-MOET/MAG weer werken, bij terugkeer van een personeelslid van wie het zwangerschapsverlof voorbij is?
Er is meer op komst. Zo wordt binnenkort een mammoet van cortenstaal geplaatst langs de N34. De sculptuur wijst met de slagtanden richting de plaats waar het allemaal gebeurt. Het ontwerp komt van architect Jan Willem de Reus van KR8 in Borger. Er zijn ook plannen om naar dit ontwerp miniatuur-mammoetjes te maken, voor de verkoop aan bezoekers van de voorstelling en toeristen.
In de maak: tienduizend papieren tasjes, voor de gekochte spullen
Ook in de maak: tienduizend tasjes, die de winkeliers kunnen meegeven aan hun klanten. Met het logo van Mammoet erop en gemaakt van papier, want het moet natuurlijk wel milieuvriendelijk zijn. Bij de Tourist Info liggen mammoetknuffels en houten kaasplankjes met Mammoet en Borger erop. Binnenkort komen daar houten ansichtkaarten, onderzetters en houten magneetjes bij. “Allemaal met Mammoet en Borger erop”, zegt Amina Schilperoort van de gemeente Borger-Odoorn. ,”Een mooi aandenken voor toeristen. Het is leuk om te zien hoe Mammoet gaat leven nu. In het begin waren de ondernemers nog afwachtend. Mammoet, wat is dat precies? En wat kunnen wij daar dan mee doen?”
Mammoet centraal tijdens mammoetweekeinde bij Hunebedcentrum
Waar Borger natuurlijk om bekend staat, is het grootste hunebed van Nederland en het daarbij gelegen Hunebedcentrum. Al langer staan op de looproute hiernaartoe, vanaf het kanaal Buinen-Schoonoord… jawel, mammoeten. Die deden hier hun intrede nog voordat de theatermakers er voet aan de grond zetten. Het museum laat het daar niet bij en houdt een heus Mammoet-weekeinde, in het weekeinde voor de aftrap van de show, op 16 juli.
Op het programma staat mammoetschilderen en wildplukken, er zijn lezingen voor kinderen en ‘oermensen’ demonstreren in het Oertijdpark de mammoetjacht.
Overigens gaat ook het theater in Assen mee in de flow. De schouwburg biedt voor de eerste try-out een arrangement aan, waarbij bezoekers een inleiding krijgen door bedenker en regisseur Tom de Ket. Dit gebeurt in de schouwburg, waarna het publiek per bus naar het Buinerveld gaat. Hier, aan de rand van het natuurgebied, wordt de show gespeeld.
En Buinen, waar de voorstelling eigenlijk wordt gehouden? Hier zijn amper winkels meer, die een (oer)graantje kunnen meepikken. Een hotel staat er wel: hotel Hartlief, met restaurant El Zorro. Deze heeft een mammoetgerecht op de kaart staan (runder-spareribs).
Ook brasserie Byzonder in Buinen bedacht een mammoetmenu: oersoep (soep met wilde kruiden), oervlees (rundvlees) en een dessert met de naam ‘ijstijd’, met zwerfkeien van yoghurt-ijs.
Geen hotelarrangementen inclusief ticket en overnachting: ‘Dit was helaas niet te regelen’
Opvallend is dat geen enkel hotel een arrangement aanbiedt inclusief toegangskaartje. Een gemiste kans, geeft Anton Zwart, eigenaar van hotel Eeserhof in Ees, direct toe. “De organisatie kan hier niet in voorzien. Wij moeten als ondernemers de kaartjes eerst zelf kopen. Maar als er dan geen klanten voor komen, zitten wij met een scheur in de broek. En ik snap ook wel dat de organisatie niet honderd kaarten per dag wil achterhouden voor ons. Dat zou weer een risico zijn voor hen.”
Gevolg is dat toeristen nu eerst moeten kijken voor welke dag ze een kaartje kunnen krijgen en vervolgens moeten kijken welk hotel beschikbaar is. “Jammer dat dit niet anders te regelen was, maar we doen er verder alles aan het de bezoekers naar de zin te maken”, zegt Zwart. Hij heeft speciale arrangementen samengesteld, onder meer met Eko-Tours. “Dan kunnen mensen voorafgaand aan de voorstelling het gebied bekijken in een elektrische terreinauto met chauffeur.”
Ook staat er op de kaart van Eeserhof een mammoetmenu, met onder meer ‘hammechies’ (meloen met rauwe ham), varkens ribroast met saus van bospaddenstoelen en dessert ‘uut de tune’ met rood fruit met yoghurt-bosvruchtenijs.
Op Mammoet-Safari met Eko-Tours
Eeserhof fungeert ook als begin- en eindstation van de Mammoet-Safari. Kosten noch moeite heeft ondernemer Ruud Haak gespaard om dit nieuwe project onder de vlag van Eko-Tours tot een succes te maken. Hij heeft er een luxe 8-persoonswagen voor aangeschaft. Die wordt aangedreven door één van zijn elektrische terreinwagens.
Vanaf dinsdag neemt een groep toeristen mee op Mammoet-Safari. Twee maal daags, tot zo lang de voorstellingen duren.
Op de eerste dag dat de acteurs op locatie repeteerden, nam Haak ze mee op excursie door het gebied waar de voorstelling over gaat. Een leerzaam tripje. “Sommigen hadden nog nooit een hunebed gezien. Voorstelling en Mammoet-Safari sluiten op elkaar aan. De eerste reserveringen druppelen binnen. Natuurlijk heb ik met de aanschaf van die wagen een gok gewaagd, maar ik denk dat het de investering waard is. Gidsen uit Ees, Borger en Drouwen die het gebied van haver tot gort kennen, vertellen over de geschiedenis.”
Oerbnb: Winnaars slapen naast het podium
Het mammoetthema is een kolfje naar de hand van Marketing Drenthe, dat Drenthe als oerprovincie in de markt wil zetten. Deze organisatie was er dan ook als de kippen bij om onder de noemer ‘Oerbnb’ een winactie op touw te zetten, waarvan de inschrijftermijn inmiddels is verlopen. De winnaar krijgt een vip-dag voor twee personen, die begint bij het Hunebedcentrum. Na een diner bij het hunebed volgt de voorstelling, een meet and greet met de acteurs en een overnachting naast het podium, in een ‘kunstkeet’. De volgende dag staat er na het ontbijt nog een tocht over de Hondsrug, het gebied uit de voorstelling, op de agenda.
Lars Borgdorff van Marketing Drenthe is blij met de particuliere acties. In maart hield de organisatie een bijeenkomst met Drentse ondernemers, juist om hen te inspireren. “Er zijn al heel wat dingen bedacht. Waar mensen echt lyrisch over zijn, is een rondrit over de Hondsrug met Eko-Tours, waarbij een gids vertelt over het landschap. De mammoetsafari, zoals ze die noemen.”
Dat er geen hotelarrangementen zijn inclusief ticket en overnachting vindt hij jammer. “Misschien komt dat nog? Dit zijn kansen die je moet grijpen, maar wij kunnen niemand dwingen.”
‘Hoe groter, hoe beter. Maar het is wel een extra belasting voor de ondernemers’
Een zelfde geluid klinkt van Mammoet-producent Wolter Lommerde. Hij riep ondernemers in Borger eerder op in te haken op de voorstelling. “Wij vinden: hoe groter, hoe beter. Maar het is wel een extra belasting voor de ondernemers. In de zomer is het al alle hens aan dek in dit toeristische gebied. Wat dat betreft vind ik het enorm knap van de ondernemers die hier straks elke speelavond met een standje staan.”