Mammoet

Producent

Mammoet

Theaterspektakel over de oertijd anno nu

 

Na het grote succes van theaterspektakel Het Pauperparadijs, dat meer dan 130.000 bezoekers trok, brengen de makers in de zomer van 2019 MammoetEen nieuwe, unieke theaterervaring in Drenthe, dé oerprovincie van Nederland.

In een prachtige setting, middenin de natuur op het Buinerveld in Buinen, met betoverende muziek, uitbundige kostuums van gerecycled materiaal, en een speciaal ontwikkelde oertaal: zo actueel heeft u de oertijd nog nooit gezien.

Tom de Ket (regie en scenario) liet zich voor Mammoet inspireren door de bestseller Sapiens van historicus Yuval Noah Harari.

Bestel hier je tickets.

 

Het verhaal

Een avond lang neemt spiritueel leider Urdward (Paul R. Kooij) het publiek mee op een mythische reis. Volgens zijn ‘Icka’-filosofie zijn wij te veel bezeten van onszelf. Met zijn vrouw Freya (Gusta Geleijnse), dochter Luna (Myrthe Burger) en hun volgelingen laat hij oeroude rituelen naspelen om ons daarvan te genezen. De verhalen van de Heilige Mammoetjacht, Het meisje van Yde, het Hert van de Oostvaart en de Steen des Aanstoots laten iedereen zien en voelen wat de geheimen van het leven zijn, die wij in onze tijd zijn vergeten.

Maar tijdens het naspelen van deze verhalen lopen de spanningen binnen het genootschap op. Freya vecht met de belastingdienst, Luna wil weg van haar wereldvreemde ouders, Urdward doet of er niets aan de hand is. Als alles uit de hand loopt verschijnt net op tijd de zondebok.

Het idee

Is de mens wel geschikt voor het leven dat hij nu leidt? Vroeger als jager-verzamelaars waren we atletisch en alert. We leefden met de natuur, we luisterden naar de dieren en de planten en namen alleen wat we nodig hadden. Sinds de komst van de landbouw zit de mens vast aan één plek en is slaaf geworden van zijn eigen vooruitgang. De grond die eerst van iedereen was, werd kostbaar bezit dat we moesten verdedigen tegen indringers. Op het land zwoegden we onze ruggen kapot en oogstten we overvloed. Tegenwoordig priegelen we iPhones in elkaar in fabrieken of worden we opgesloten in klimaat-gecontroleerde kantoren. We kampen massaal met burn-outs en obesitas. Waren we als oermens niet beter af?

“Veel mensen voelen zich steeds meer vervreemd van zichzelf en hun omgeving. Het besef groeit dat wij onszelf aan het uithollen zijn, en onze aarde aan het vernietigen. We zijn op zoek naar authenticiteit, naar onze wortels. Maar die zoektocht komt ook voort uit een moderne romantische behoefte. Hoewel het verlangen om je verbonden te voelen met de natuur en de aarde oprecht is, is het de vraag of wij werkelijk bereid zijn om onze levenswijze hiervoor ingrijpend te veranderen. Of wij, kortom, offers willen brengen.” 

– Tom de Ket –

De setting

Amfitheater 

Op het Buinerveld is een amfitheater gebouwd, waar het publiek kan aanschouwen hoe oeroude Drentse mythes uit de aarde worden opgediept. Letterlijk. Onder de toneelvloer bevindt zich een halve stad met gangen en kleedkamers. De acteurs komen via luiken in de vloer naar boven. Zoals archeologen sporen van de oertijd opgraven, zo spit Mammoet de oude verhalen op uit de grond

In een halve cirkel rond het podium ontstaat een gemeenschappelijke belevenis, als spiritueel leider Urdward en zijn genootschap de toeschouwers de kracht van de natuur laten ervaren. Vanaf de tribune kijkt iedereen uit over het mooist denkbare decor: het oude Buinerveld.

Het Buinerveld 

Het Buinerveld ligt in een uniek ijstijdenlandschap dat 150.000 jaar geleden ontstond. De ijsstroom schoof over Noord-Nederland en door de druk van het ijs en de kracht van het smeltwater werd een reliëf van heuvelruggen en beekjes uitgeslepen, dat nog altijd te zien is. Nergens in Europa is dit soort oerlandschap zo goed bewaard gebleven.

Het Buinerveld zelf vormt daarin een hoogte- én een dieptepunt. Letterlijk. Aan de ene kant van het amfitheater bevindt zich de Buunerbult met het dal van het Voorste Diep, waar het smeltwater van de een-na-laatste ijstijd (de Saale) door de Hondsrug brak. Aan de andere kant ligt een twintigduizend jaar oude gletsjerkuil. Het hunebed van Odoorn en de tientallen grafheuvels in de buurt maken de oertijd voelbaar. Over het Buinerveld liepen ooit mammoeten, neanderthalers en jagers-verzamelaars.

Het Pauperparadijs uitgesteld naar zomer 2022

Theaterspektakel Het Pauperparadijs, dat deze zomer gespeeld zou worden in Veenhuizen, Drenthe, is uitgesteld naar zomer 2022.

Pauperparadijs uitgesteld naar zomer 2021

Dankzij de belangstelling en hulp van enthousiaste kaartkopers, durfden we eerder dit jaar de knoop door te hakken om een reprise van het succesvolle theaterspektakel te realiseren in Veenhuizen. We zijn dan ook ontzettend blij dat het ons nu is gelukt om de voorstellingen te verplaatsen naar de zomer van 2021.

Het Pauperparadijs deze zomer terug in Drenthe!

Deze zomer zal de theatervoorstelling Het Pauperparadijs weer te zien zijn in Het Gevangenismuseum in Veenhuizen (DR). Met het verkochte aantal tickets, de oprichting van Vrienden van Het Pauperparadijs en de positieve inzet van de gemeente, durven Tom de Ket, Suzanna Jansen en Wolter Lommerde de stap te wagen.

Tom de Ket is Verteller als Het Pauperparadijs deze zomer weer te zien is

Schrijver en regisseur Tom de Ket stapt in de zomer van 2020 in Veenhuizen zelf in de rol van verteller in Het Pauperparadijs, als de voorstelling doorgaat.