Grijze zielen

Een toneelsolo van Thomas Oerlemans

Grijze zielen

Een toneelsolo van Thomas Oerlemans

 

Grijze zielen is een monoloog naar de roman Grijze zielen van Philippe Claudel.
Thomas Oerlemans studeerde in 1999 op de Arnhemse Toneelschool af met de monoloog Olivetti 82. Hij is sindsdien werkzaam als acteur bij verschillende toneelgezelschappen zoals onder andere Het Zuidelijk Toneel en Mighty Society. Na het succes van deze monoloog komt Thomas Oerlemans, wederom onder regie van Fred Goessens, met een nieuwe monoloog, Grijze Zielen. Deze monoloog is een bewerking naar de gelijknamige bestseller van Philippe Claudel.

In Grijze Zielen kijkt een gebroken man terug op zijn leven als politieagent in een klein Frans dorp tijdens de eerste wereldoorlog. Sinds de moord op een zevenjarig meisje is zijn leven ontspoord. Tijdens zijn onderzoek naar de moord sterven meerdere vrouwen in het dorp en komt hij tot steeds meer inzichten die alles, in zijn normaal betrekkelijk rustige leven, veranderen.

In en emotionele reconstructie probeert hij de scherven van het verleden bij elkaar te vegen en weer aan elkaar te lijmen. Tevergeefs, de waarheid dringt zich op en uiteindelijk weet hij maar een enkele uitweg.

In deze monoloog wordt getoond hoe snijdend de pijn om de dood van een geliefde is, en hoe grijs het schemergebied tussen goed en kwaad.