Wij, varkensland

Een theatersolo van Lucas De Man

Wij, Varkensland

Een theatersolo van Lucas De Man

 

Het zal niemand zijn ontgaan dat theatermaker Lucas De Man steeds meer zijn plek vindt in het Nederlandse theater. Onlangs is hij benoemd als regisseur voor de grote zaal bij Het Zuidelijk Toneel. Daarnaast is hij nog stadskunstenaar van ‘s-Hertogenbosch en speelt hij steeds meer een rol in het discours over de maatschappelijke rol van theater. Zijn inspirerende speech bij het laatste Congres Podiumkunsten van de VSCD is daar een voorbeeld van.

Dat alles neemt niet weg dat Lucas ook met zijn eigen gezelschap, Stichting Nieuwe Helden, projecten blijft doen. Een zo’n project is Wij, Varkensland, een toneelsolo die Lucas niet alleen heeft gemaakt, maar die hij ook zelf speelt.
In het seizoen 2014/2015 gaat hij met deze solo een tournee maken langs de Nederlandse theaters. De voorstelling zal worden verkocht door Bureau Lommerde & Tonen. Wij willen je er graag op attenderen dat de voorstelling dit seizoen al op één plek is te zien, namelijk in de Verkadefabriek in ‘s-Hertogenbosch op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 september.

Stijn, de zoon van een varkensboer, is op zijn 18e het huis uit gegaan om in de stad te gaan wonen. Hij hield niet van zijn geboortestreek, hij vond het daar allemaal maar simpele boeren en wilde het gaan maken in Brussel, Amsterdam, of zelfs nog verder. Nu, op zijn 30ste, keert Stijn terug naar zijn jeugd, terug naar zijn vader, de boerderij, de varkens.

Wij, Varkenland is een aangrijpende solovoorstelling over roots, dromen, varkens, boeren, leven op het platteland en hard werken in een systeem waar je als boer nauwelijks vat op hebt.
De voorstelling is gemaakt door Lucas De Man, onder begeleiding van Johan Dehollander tijdens het gelijknamige project in West Vlaanderen in 2011. Voor dit project keerde De Man zelf ook terug naar zijn geboortestreek.

Met zijn solo gaat De Man in op een van de belangrijkste thema’s van vandaag: identiteit. Met een grote dosis zelfkennis weet hij zijn persoonlijke verhaal neer te zetten als een universele vertelling over herinnering, verlangen en ‘zijn’.