Theaterproductie ‘De Opstand’ in Heerlen uitgesteld

dec 16, 2019 | locatietheater, theater

Foto Roy Wanders

De Opstand, een grootschalige musicalproductie van Servé Hermans (regie) en Theu Boermans (script) is uitgesteld. Het oorspronkelijke plan om de productie nog in 2020 in premiere te laten gaan blijkt niet haalbaar.

De Opstand vertelt het verhaal van de eerste fase van de 80-jarige oorlog, de strijd tussen de Spanjaarden en de Geuzen en is gesitueerd in Zuid-Limburg. Hermans en producent Wolter Lommerde hebben besloten meer tijd te nemen voor de zoektocht naar een solide financiële basis en het juiste moment om de musical te introduceren.

Fantastisch artistiek concept

Producent Wolter Lommerde: “In de afgelopen anderhalf jaar is een fantastisch plan uitgewerkt voor de musical De Opstand. Regisseur Servé Hermans heeft met een artistiek team van wereldklasse een heel ambitieus, maar ook zeer onderscheidend artistiek concept ontwikkeld. Het script, de muziek en het decorontwerp liggen klaar. Ook hebben we een businessplan gemaakt dat gebaseerd is op een gezonde exploitatie van deze mega-productie in Limburg.

We zien echter ook dat het komend seizoen een ongekend aantal musicalproducties is aangekondigd. Niet alleen voor tournees langs de reguliere theaters in het land, maar ook producties op vaste locaties. Wij maken De Opstand voor een landelijk publiek en moeten dus ook rekening houden met deze concurrentie. Daarnaast willen we een heel solide financiële basis hebben voor dit ambitieuze project. Om deze twee redenen hebben we besloten onszelf iets meer tijd te gunnen voor een gedegen voorbereiding.

Je hebt maar één kans om zo’n uniek project te realiseren, dus je moet zeker weten dat alle seinen op groen staan. Wij zijn onverminderd enthousiast over het plan en onze partners zeker ook. Het uitstel betekent zeker geen afstel. Onze ervaring leert dat we het juiste moment moeten kiezen om dit succesvol te kunnen realiseren.” 

Over de 80-jarige oorlog en de Vader des Vaderlands

De musical De Opstand gaat over de eerste 12 jaar van de 80-jarige Oorlog waarin Willem van Oranje uitgroeide tot de Vader des Vaderlands. Theu Boermans schreef het script en is artistiek adviseur van De Opstand. Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht gaat het spektakelstuk regisseren.

De decors voor De Opstand worden ontworpen door Bernard Hammer die ook de decors voor Soldaat van Oranje heeft gemaakt. Pianist en componist Jan–Willem Rozenboom componeert de muziek. Mogelijk wordt gebruik gemaakt van historische stukken, schilderijen, etsen en tekeningen.

Het terrein dat voor deze musical wordt ingericht krijgt de grootte van een voetbalveld.

De Opstand wordt geproduceerd door Recoup, een speciaal voor deze voorstelling opgerichte werkmaatschappij/